Wibout's Wekelijkse Wijsheid

Thema's

Op basis van de rode draad, jaarplanning en wedstrijden maakt elke trainer een plan wat er geoefend gaat worden doordeweeks. Dit kan het beste gedaan worden aan door een thema te kiezen.

Voorbeelden van zulke thema’s zijn de actie na een schot, het voorverdedigen zonder bal of het vrijpassen met een lange pass.

Een thema zorgt ervoor dat je als trainer goed weet waar de focus op ligt en dat de aanwijzingen ook met het thema te maken hebben. De spelers kunnen zich dan ook volledig op dit onderdeel van het spel focussen en dat zorgt voor een groter leerresultaat.


Er zijn ontzettend veel thema’s te bedenken voor trainers om uit te kiezen, maar er zijn 2 handvatten waar een goed thema aan voldoet. Ten eerste moet het mogelijk zijn om met hooguit 3 aanvallers het thema te oefenen. Als er 4 aanvallers voor nodig zijn, is het te lastig om in wedstrijden te herkennen. Dan is er te veel tijd nodig om het thema te trainen, voordat het in wedstrijden terug komt.


Ten tweede moet het gericht zijn op de hoofddoelen van korfbal. Het scoren of voorkomen daarvan, het onderscheppen van de bal en het in balbezit blijven. Het vrijlopen voor het schot of het vrijpassen voor een schot.


Door je thema aan bovenstaande voorwaarden te laten voldoen zullen de spelers het snel kunnen toepassen in de wedstrijd. Dat zorgt voor succesbeleving bij de spelers (en de coaches).